Waarvoor kunt u bij ons terecht

In onderstaand overzicht staan de aandoeningen en problemen die we bij Libra Revalidatie behandelen. Wilt u bijvoorbeeld weten of we spasticiteit behandelen? Zoek dan op spasticiteit en klik op de naam van de aandoening voor meer informatie.

Name Description
Afasie Afasie is een taalstoornis waarbij, door gevolg van CVA of hersenletsel, één of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren.
Amputatie Soms is het nodig om een lichaamsdeel, bijvoorbeeld een arm of been, operatief te verwijderen. Dit noemen we amputatie.
Chronische pijn Chronische pijn, b.v. nek- en/of rugklachten, begint vaak met acute pijn vanwege een ongeluk of letsel. Maar na het herstel houdt de pijn aan, vaak zonder duidelijke oorzaak.
Chronische hartaandoening Chronische hartaandoeningen zoals angina pectoris, ritmestoornis en hartfalen, zorgen in het dagelijks leven voor klachten. Bijvoorbeeld pijn aan de borst bij inspanning, kortademigheid of angstgevoelens.
Chronische longaandoening Chronische longaandoeningen zoals COPD, Cystic Fibrosis, Longfibrose en Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) kunnen veel klachten en beperkingen geven. Bijvoorbeeld benauwdheid en moeite met ademen. Hoe ga je daar mee om?
Coma Coma is een toestand van volledige bewusteloosheid, die zich typeert doordat de patiënt met apparatuur ondersteund moet worden om in leven te blijven. De ogen zijn gesloten, de basale lichaamsfuncties zoals de ademhaling en temperatuurregulatie zijn verstoord, en de patiënt reageert hooguit met enkele basale reflexen op sterke prikkels. De oorzaak is een verstoring van het waak-slaapcentrum boven in de hersenstam ten gevolge van bijvoorbeeld een ongeval, hersenbloeding of zuurstoftekort.
CRPS CRPS staat voor het Complex Regionaal Pijnsyndroom. Het lichaam reageert abnormaal (pijn, verandering van huidskleur/-tempratuur, zwellingen) op een (klein)letsel of ongeval.
CVA CVA staat voor cerebro vasculair accident maar is bekend onder de naam ‘beroerte’. Bij een beroerte gaat er iets mis met bloedcirculatie in de hersenen.
Complex zitprobleem Niet goed zitten in een (rol)stoel kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld pijn of problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken.
Dwarslaesie Bij een dwarslaesie is het ruggenmerg beschadigd. Dit kan leiden tot uitval in bewegen, in gevoel en uitval van functies als blaas- en darmfuncties.
Energieverdelingsprobleem Het kan voorkomen dat u, als gevolg van een neurologische aandoening zoals NAH of MS, moeite heeft met het verdelen van uw energie over de dag.
EDS EDS is een vorm van hypermobiliteit. EDS is een erfelijke aandoening, waarbij het bindweefsel anders is aangelegd, waardoor hypermobiliteitsklachten kunnen ontstaan.
Gewrichtspijn Pijn aan uw gewrichten kan diverse vormen aannemen: stijfheid, roodheid, zwelling etc. Dit kan veroorzaakt worden door veroudering en/of slijtage van specifieke gewrichten. Reumatoïde artritis en Artrose gaan ook gepaard met gewrichtspijn.
MS Multiple sclerose is een ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel, met wisselende gevolgen als uitval in bewegen, uitval in gevoel en psychosociale gevolgen.
Multitrauma Bij een ongeluk kan een complex probleem ontstaan door combinatie van meerdere breuken en weke delen letsels met vaak ook neurologische uitval.
NAH NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit hersenletsel kan veroorzaakt worden door trauma (ongeval, ongeluk) en door lichamelijke processen als zuurstofgebrek, infectie en epilepsie.
Neuromusculaire aandoening (NMA) NMA is een verzamelnaam voor veel verschillende neuromusculaire ziekten, zoals ALS. Het gaat om ziekten van de zenuwen (die de spieren aansturen) en van de spieren zelf.
Parkinson Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. De ziekte veroorzaakt veel problemen op gebied van bewegen, maar ook b.v. op cognitief en communicatief gebied.
Reuma Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen die pijn, stijfheid en vermoeidheid veroorzaken. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.
Spasticiteit Complex probleem waarvoor heel scala aan behandelmogelijkheden.
Spina Bifida Spina Bifida is een aangeboren afwijking. De symptomen en dus ook de gevolgen kunnen sterk variëren. Voor zowel kinderen/jongeren als volwassenen is gespecialiseerde hulp van een revalidatiearts nodig.